INDEX
- Activitats prefalles
- Exaltació falleres majors
- Presentació de la falla 2019
- Gran éxito de un 150 solidario
- Setmana cultural 2018
- Collado presenta els actes
- Collado reune sus falleras mayores
- Carrusel de actos para el 150
INTRODUCCIÓ
La Comissió de la falla de la plaça del Doctor Collado celebra 150 anys de la plantació documentada de la primera falla en la plaça.
Celebrem 150 anys d’il.lusions i de treball col.lectiu i recuperem la memòria del temps passat.
Contemplem el passat amb l’orgull de no haver estat devorats pel pas del temps i amb la mirada posada en un futur que desitgem lluïdor i fructífer.
Recordar i celebrar que han passat cent cinquanta anys de la plantació de la primera falla de la qual es tenen notícies escrites de ser instal·lada en la plaça, és una enorme satisfacció però també produeix un cert vertigen en passar per tres segles diferents, amb els nombrosos canvis que en eixos anys s’hi han produït. Perquè aquella falla plantada en la plaça on aleshores s’ubicava la Llotja de l’oli ha sigut testimoni dels grans fets que hi han succeït en la ciutat.
Som una falla ancorada en un barri singular i en un entorn singular que hi ha produït com a resultat una comissió fallera orgullosa del lloc que ocupa i del seu lema: «Fent barri, fent falla».
Som conscients de la importància de l’efemèride en una festa que recentment ha estat declarada patrimoni immaterial de la humanitat.
Per això, aquesta celebració s’enquadra darrere de la marca «SOM 150», que representa i resumeix eixe valor global, suma de tants vessants que componen el treball de la falla, que s’estén molt més enllà dels últims dies de la festa i que tantes coses ha aportat a l’evolució de les falles com a festa dels valencians i les valencianes.
Des de començament de l’exercici faller de 2019, un seguit d’actes diversos estan celebrant-se, sumats a aquells que de manera ordinària tenen lloc durant cada exercici. Així, des que el mes de setembre es va fer la presentació de la programació de l’aniversari i fins al dia que la donem per tancada amb la presentació d’un llibre commemoratiu, hauran passat desenes d’actes.
A més, la comissió ha posat en marxa una iniciativa denominada «150 per a 150 anys» que agrupa cent cinquanta persones que contribueixen de manera extraordinaria a la iniciativa, a la que cal afegir totes les persones , empreses i entitats col·laboradores que també ho fan.
Comença la festa
♦ El primer acte, que va servir de preludi a la presentació oficial del programa del 150 aniversari, va consistir en una primera convocatòria de l’homenatge a les seues falleres majors, que representen l’essència de la festa i la projecten cap a fora. L’esdeveniment va tindre lloc el diumenge 16 de setembre de 2018, va comptar amb la participació de 31 de les falleres majors i va servir per a rememorar anècdotes històriques, recaptar documentació per al futur llibre commemoratiu, tindre un punt de trobada on recordar i compartir les experiències com a falleres majors.
La trobada va ser dinamitzada amb una roda de preguntes que contestaven les falleres majors de diferents generacions i va permetre veure l’evolució de diferents aspectes de la festa i allò que envolta la figura de la fallera major. Així, vam poder comprovar com ha variat el nombre de vestits que es feien o com ha evolucionat el vestit de valenciana –que es va poder comprovar de primera mà en portar la fallera major del 1959 el seu vestit–, pintes i adreç… També, com es feien els nomenaments en diferents generacions i quan van començar a emportar-se ninots a casa en senyal de record. Com a detall de l’humor faller, la fallera major de 1954 va descriure la seua falla i va comentar que per la pluja va caure i hagueren de penjar-la amb uns cables, per la qual cosa va ser coneguda com la falla “dels penjats”. Les falleres més antigues van ser Empar Soler i Giner (1954) Mercedes Llácer Lloris (1956), Fineta Miralles Tadeo (1959), Carmen Llopis Benedito (1963) i Manolita Ortiz Vicente (1967).
♦ El següent pas va ser presentar oficialment el calendari de la celebració, que va tindre lloc el dijous 4 d’octubre en la terrassa de l’ADEIT (Fundació Formació Empresa de la Universitat de València), entre les emblemàtiques torres de la Seu i de Santa Caterina.
L’acte va reunir més de cent cinquanta persones i va comptar amb la presència de la fallera major de València 2018, Rocio Gil Uncio, de la Fallera Major Infantil, Daniela Gómez de los Ángeles, del regidor i President de la Junta Central Fallera, Pere Fusset, el vicepresident de festejos, Pepe García Bosch, els regidors Fernando Giner, Sandra Gómez i Félix Crespo, així com representants de la societat civil i del món faller.
Van participar diferents experts i personalitats del món de les falles com Javi Mozas, Manolo Sanchís, Ivan Esbrí, Quique Collado, i Jose Alamá, que van realitzar una repassada històrica de la vida de la comissió destacant les principals fites, com per exemple la polèmica suscitada entorn de la famosa falla de la Margot l’any 1912, així com l’època daurada en la qual va aconseguir els seus primers premis d’especial. A més, es va donar complida informació de les diferents activitats a organitzar per la comissió i es va estrenar el vídeo commemoratiu en el qual apareixen com a protagonistes els membres de la falla, tant en les escenes filmades en el barri, com les intervencions realitzades en l’estudi de gravació. El tancament de l’acte va ser a càrrec del president de la comissió, Tono Fagoaga.
♦ Arriba la Setmana Cultural
Per la condensació d’actes, també va destacar la Setmana Cultural, que va comptar amb un debat moderat pel periodista Quique Collado sota el lema ‘Judici popular a les Falles’ en el qual es va debatre sobre la difícil missió de jutjar i qualificar les falles. En ell van intervindre Julio Torras (faller), Vicente Fayos (faller i exsecretari de Junta Central Fallera), i Manuel Algarra, David Moreno i Marisa Falcó (artistes fallers).
♦ El divendres 19 d’octubre es van lliurar els premis Llotja, al reconeixement d’aquelles persones o entitats que s’han significat per tindre rellevància en l’àmbit professional, social o cultural de la nostra ciutat, i els premis Salvador Debón, que porta el nom de l’artista faller més rellevant que ha tingut la falla de la plaça del Doctor Collado, per a premiar a l’artista revelació de l’any. L’acte va tindre lloc en l’Àmbit Cultural de El Corte Inglés de l’Avinguda de França, amb l’assistència de la recentment proclamada Fallera Major de València per a 2019, Marina Civera Moreno.
En aquesta quinzena edició, les persones i institucions premiades van ser el periodista Enrique Collado Belda (Comunicació) per la realització de la primera Tesi Doctoral, del món de les Falles: “Falles de València: la riquesa d’un fenomen de comunicació”; Càritas Espanya (Solidaritat), per promoure el desenvolupament integral de les persones i els pobles, especialment dels més pobres i exclosos; l’Orquestra Municipal de València (premi Extraordinari), pel seu 75 aniversari; la Universitat Politècnica de València (Especial), pels seus 50 anys sent una institució pública de prestigi i líder en investigació; la Falla Convent Jerusalem (Falles), pel seu 125 aniversari, sent una comissió que porta plantant de forma ininterrompuda en la secció especial des de l’any 1957; el València Club de Futbol (Esports), pel seu centenari, sent un dels referents de l’esport valencià; la Pirotècnica Reyes Martí (Patrimoni), qui per mèrits propis es va convertir en la primera dona pirotècnica que va disparar la Nit del Foc, la mascletà del dia 19 i la cremà de les falles oficials de València.
♦ En el mateix acte es va lliurar el Premi Salvador Debón a l’artista Vicente Martinez Aparicio, per l’aire fresc que suposen els seus projectes.
♦ La Setmana Cultural va continuar el dissabte 20 amb la presentació dels esbossos dels monuments fallers de la comissió, que enguany s’han confiat a uns artistes de reconeguda trajectòria i gran prestigi com els germans Santaeulalia (Santaeulalia Tematització S. L.) i Ricard Balanzá. Ambdues es mantindran en les seccions 1a B en el cas de la falla gran i 4a en el de la infantil.
♦ El diumenge 21 d’octubre va tindre lloc una amena conferència de Javier Mozas sota el títol ‘Un passeig per les Falles… del Segle XIX’, on per uns moments ens vam traslladar als temps de la nostra primera falla per conéixer magistralment les seues peripècies.
♦ I a continuació, la plaça del Doctor Collado, va ser testimoni excepcional per celebrar-se la Primera Dansà de Falleres Majors, protagonitzada per les falleres majors de València Pilar Giménez Santamarina (2010); Sandra Muńoz Perez (2012); Begoña Jiménez Tarazona (2013); Carmen Sancho de Rosa (2014); Estefanía López Montesinos (2015); Alicia Moreno Morales (2016); Raquel Alario Bernabé (2017); Rocío Gil Uncio (2018)
A l’èxit d’aquest acte va contribuir de manera significativa l’interés i col·laboració desinteressada de Paco Corella i el grup de balladors, així com del grup Valçaina.
♦ Per finalitzar la setmana, el dillu ns 22, es va emetre el programa d’Onda Cero ‘Gente de Fallas’, dirigit per Voro Peiró, des del casal. I dos dies després, la comissió va estrenar en La Rambleta l’obra de teatre ‘Fins que la mort ens separe’, dins del concurs de teatre que cada any organitza la Junta Central Fallera.
♦ L’espai solidari
El programa d’actes també disposa del seu vessant solidàri, propi d’una comissió que porta 20 anys amb diferents iniciatives, com els Jocs Solidaris que es realitzen cada primavera a benefici de diferents centres ocupacionals, o amb les guardioles solidàries de Creu Roja que són distribuïdes entre el comerç de la demarcació per a ajudar la infància hospitalitzada…
♦ A mig camí entre les activitats musicals i les solidàries i com a continuació de les activitats musicals que se celebren en la mateixa plaça, la Sala Iturbi del Palau de la Música de València va acollir un concert solidari a benefici de Càritas. El concert va comptar amb la participació desinteressada del cor AAACEMA i la coral infantil del col·legi Marni, l’agrupació Saix and Roses i la banda del Centre Artístic Musical Santa Cecília de Foios, que van presentar un variat repertori i que va acabar amb el cant conjunt de l’himne de la falla.
♦ Més activitats per a 2019
El calendari musical es completarà amb la presentació i estrena en el Palau de la Música del pasdoble conmemoratiu que amb el nom «Falla Plaça Doctor Collado» ha estat composat pel professor José Alamà Gil. La seua interpretació anirà a càrrec de la Banda Municipal de València.
♦ I continuant amb els homenatges, el dia 3 de març es realitzarà un acte d’exaltació de les Falleres Majors de la història de la falla i el 18 de març hi haurà una visita a les falles del sector La Seu- Xerea- el Mercat per a la imposició d’insígnies commemoratives.
♦ També hi haurà un acte per reconéixer la col·laboració de les persones de la inciativa «150 per a 150 anys» a les quals també s’obsequiarà amb una litografia exclusiva i numerada de l’artista Marina Puche.
♦ Els actes continuaran durant la setmana fallera, que enguany es viurà amb gran intensitat amb els nostres representants Pepo Ramírez Civera (president infantil), Sofia González Álvarez (fallera major Infantil), Marina Fagoaga Benedito (fallera Major) i Tono Fagoaga Ballester (president).
♦ Posteriorment, per al 29 de març, el barri s’engalanarà per a rebre la visita de la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats, amb una ofrena específica de flors i d’aliments per a diferents associacions solidàries.
♦ Més endavant, i com a cloenda d’un magnífic any, es presentarà un llibre commemoratiu que glosarà la historia de la falla, del barri del mercat i de la Llotja i les seues gents, dels artistes i de les falles plantades, dels llibrets, de les persones que han format part de la comissió i de les persones que l’han representada… El llibre incorpora articles de Javier Mozas, Manolo Sanchis, Iván Esbrí, Mari Luz López Terradas, Javi Copovi, Andrés Giménez, Joan A. Alapont…
El bon ambient ha presidit tots els actes i el conjunt de la comissió s’ha involucrat de manera significativa.
Cent cinquanta anys no es compleixen tots els dies.
29-31 març, VISITA DE LA PELEGRINA
Este es el programa de actos diseñado:
Viernes 29
A las 19 horas de particular en la plaza del mercado (frente a Santos Juanes) recepción de la imagen de la peregrina y traslado a la iglesia de la Compañía. Después de cenar Rosario y adoración a la virgen hasta las 24 horas.
Sábado 30
A las 18 horas Representación del milagro de San Vicente por el altar del Mercat en la iglesia de la Compañia,
19’30 horas Misa en honor a San Vicente.
Domingo 31
11’30 horas Concierto de órgano en la iglesia de la Compañía.
12’30 Horas Misa Solemne y ofrenda a la patrona.
18’30 horas Procesión por el barrio. Las comisiones pueden asistir vestidos de valencianos o de particular.
20’00 despedida de la imagen en el punto de llegada.
Cerca de 40 Falleras Mayores de la falla Plaza Doctor Collado ofrendarán flores este domingo a la imagen peregrina de la Mare de Déu
-
El acto se enmarca en la celebración del 150 aniversario de la comisión fallera.
-
La Falla quiere involucrar “a todo el barrio, su demarcación, al Altar vicentino y comercios” en la visita de la imagen de la Mare de Déu.
-
Está prevista la participación de las Falleras Mayores históricas de la comisión -la más mayor, de 89 años, que fue Fallera Mayor en el año 1949-
(26/03/2019). La visita de la imagen peregrina de la Mare de Déu a la iglesia de la Compañía de Valencia, este fin de semana, “ha sido organizada con motivo del 150 aniversario de la Falla Plaza Doctor Collado y está abierta a la participación de todo el barrio, su demarcación, el Altar del Mercat y los comercios, para que se involucren en todos los actos”, ha explicado el presidente de la comisión, Tono Fagoaga.
Por este motivo, “hemos invitado a las trece comisiones falleras del sector La Seu-La Xerea-El Mercat a participar en los actos, comenzando por el recibimiento de la imagen, este viernes, a las 19 horas, en la Plaza del Mercado, donde tendrá lugar el encuentro de la peregrina con la imagen de San Vicente Ferrer del Altar del Mercat”, ha señalado el presidente.
Además, el domingo, 31 de marzo, “está prevista la participación de cerca de 40 Falleras Mayores históricas de nuestra comisión -la más mayor, de 89 años, que fue Fallera Mayor en el año 1949- junto con todas las Falleras Mayores del sector que quieran unirse, a la Ofrenda de flores ante la imagen peregrina”, ha precisado.
La visita de la peregrina será clausurada el domingo por la tarde con una procesión en la que tomará parte el obispo auxiliar de Valencia monseñor Arturo Ros.
Ja estem en falles!
Fin de semana muy intenso!
Hemos presentado nuestro llibret y nuestra revista l’Embolic, hemos recibido a nuestros falleros de honor, hemos disfrutado de la Nit d’Albaes, hemos tenido el placer de acoger a la Fallera Mayor Infantil de Valencia con su Corte de Honor con nuestra Laura Fontes entre ellas, hemos degustado una tortilla gigante espectacular, hemos bailado al ritmo de Queen y de la mejor música del momento, hemos organizado una tabalà popular increíble en homenaje al maestro Joan Blasco, hemos hecho paellas y hemos recibido las primeras piezas de nuestra falla.
EXALTACIÓ DE LES FALLERES MAJORS
PRESENTACIÓ DE LA FALLA 2019
El dissabte 9 de febrer hem celebrat la gran nit de la presentació dels nostres representants per a 2019: Pepo, Sofía y Marina.
Gran nit, plena d’emocions, celebrada davant tres-centes persones en la Sala Forsañ de Massanassa i que va comptar amb la presència de la nostra Laura Fontes Pérez, que ens va acompañar amb tota la Cort d’Honor i la Fallera Major Infantil de València, Sara Larrazabal. 2019 serà un any per a la història de la Falla de la Plaça del Doctor Collado.
Gran éxito de un 150 solidario >
Espectacular el concierto que nos han brindado @coroAAACEMA, @coromarni, Sax&Roses y la Banda Santa Cecilia de Foios. Gracias por participar en nuestro 150 aniversario y por hacerlo de una forma solidaria, en favor de @ValenciaCaritas!!
Y MÁS
Collado promueve un concierto a beneficio de Cáritas >
SETMANA CULTURAL 2018
- Debates, premios Lonja y Debón o la primera dansà de Falleras Mayores de València protagonizan la Semana Cultural
- Presentación de los actos del 150 aniversario
- Collado reune a sus falleras mayores
- La falla Doctor Collado celebra su 150 aniversario con un carrusel de actos
Debates, premios Lonja y Debón o la primera dansà de Falleras Mayores de València protagonizan la Semana Cultural de la Falla Doctor Collado
- Los actos, enmarcados en el programa del 150 aniversario de la comisión, arrancan este jueves 18 de octubre con un debate entre falleros y artistas sobre la difícil misión de juzgar una falla.
- El viernes tendrá lugar la entrega de los premios Lonja y Debón, mientras el sábado se realizará la presentación de bocetos.
- El domingo 21, antes de la dansà, habrá una charla con el experto Javi Mozas sobre las Fallas del Siglo XIX.
- El lunes se emitirá el programa de Onda Cero ‘Gente de Fallas’ en el casal y dos días más tarde la obra de teatro de la comisión ‘Fins que la mort ens separe’, valedera para el concurso de JCF, cerrará la Semana.
(16/10/2018). La falla Plaza Doctor Collado inicia este jueves 18 de octubre su Semana Cultural, uno de los actos incluidos en el programa presentado recientemente con motivo del 150 aniversario de la comisión.
La primera jornada tendrá lugar a las 20.30 horas en el casal, ubicado en la calle Angosta de la Companyia 2, y consistirá en un debate moderado por el periodista Quique Collado bajo el lema ‘Judici popular a les Falles’. En el mismo participarán Julio Torras (fallero), Vicente Fayos (fallero y exsecretario de Junta Central Fallera), Manuel Algarra (artista), David Moreno (artista) y Marisa Falcó (artista). Así, los participantes debatirán sobre la difícil misión de juzgar una falla. La entrada es libre hasta completar el aforo del casal.
Al día siguiente, el viernes, tendrá lugar la entrega de los premios Lonja y Salvador Debón a las 19.30 horas en el Ámbito Cultural del Corte Inglés de la Avenida de Francia, con la asistencia de la Fallera Mayor de Valencia, Marina Civera.
Esta es la lista de premiados de esta edición:
Premio Lonja Comunicación: El periodista Enrique Collado Belda, por la realización de la primera Tesis Doctoral, del mundo de las Fallas: «Fallas de Valencia: la riqueza de un fenómeno de comunicación»
Premio Lonja solidaridad: Caritas España por promover el desarrollo integral de las personas y los pueblos, especialmente de los más pobres y excluidos.
Premio Lonja Extraordinario: Orquesta Municipal de Valencia por la celebración de su 75 aniversario
Premio Lonja Especial: Universidad Politécnica de Valencia por la celebración de su 50 aniversario siendo una institución pública de prestigio y líder en investigación que acoge a 40.000 alumnos.
Premio Lonja Fallas: Falla Convento Jerusalén por su 125 aniversario, siendo una comisión que lleva plantando de forma ininterrumpida en la sección especial desde el año 1957.
Premio Lonja de Deportes: al Valencia Club de Fútbol por su centenario, siendo uno de los referentes del deporte valenciano
Premio Lonja Patrimonio: Pirotécnica Reyes Martí, quien por méritos propios se convirtió en la primera mujer pirotécnica que disparó la Nit del Foc, la mascletà del día 19 y la cremà de las fallas oficiales de València
Premio Salvador Debon: Vicente Martinez Aparicio .por el aire fresco que suponen sus proyectos.
La Semana Cultural seguirá el sábado con la presentación de los bocetos de los monumentos falleros de la comisión. El acto tendrá lugar a las 18.30 horas en el casal. Como ya informó la comisión, para este año tan especial se ha confiado los monumentos a unos artistas de reconocida trayectoria y gran prestigio como los hermanos Santaeulalia (Santaeulalia Tematización S. L.) y Ricard Balanzá. Ambas se mantendrán en las secciones 1ª B en el caso de la falla grande y 4ª en el de la infantil.
El domingo 21 de octubre a las 11.00 horas, también el casal, tendrá lugar una conferencia de Javier Mozas bajo el título ‘Un passeig per les Falles… del Segle XIX’ (entrada libre hasta completar aforo).
Acto seguido, a las 12.30 horas en la plaza Doctor Collado, se celebrará la primera dansà protagonizada por Falleras Mayores de València. Hasta la fecha, están confirmadas las siguientes:
Pilar Giménez Santamarina (2010)
Sandra Muńoz Perez (2012)
Begoña Jiménez Tarazona (2013)
Carmen Sancho de Rosa (2014)
Estefanía López Montesinos (2015)
Alicia Moreno Morales (2016)
Raquel Alario Bernabé (2017)
Rocío Gil Uncio (2018)
Por último, el lunes se emitirá el programa de Onda Cero ‘Gente de Fallas’, dirigido por Voro Peiró, en el casal a partir de las 20.00 horas. Dos días después, el miércoles 24 de octubre, la comisión interpretará en La Rambleta la obra de teatro ‘Fins que la mort ens separe’, valedera para el concurso de JCF, evento que cerrará la Semana Cultural.
COLLADO REUNE A 31 FALLERAS MAYORES DE SU HISTORIA
• Las representantes más veteranas que acudieron a la cita fueron Empar Soler i Giner (1954) y Mercedes Llacer Lloris (1956).
• El encuentro sirvió para rememorar anécdotas históricas y recabar documentación para el libro conmemorativo que editará la comisión.
• Este fue el acto previo a la presentación del 150 aniversario que tendrá lugar el jueves 4 de octubre a las 20 horas en la terraza del ADEIT (Fundación Formación Empresa de la Universidad).
(17/09/2018). La falla de la plaza Doctor Collado organizó este domingo 16 de septiembre un encuentro de Falleras Mayores de la comisión como acto previo a la presentación del 150 aniversario de la Falla Dr. Collado.
Este evento finalmente tendrá lugar el jueves 4 de octubre a las 20 horas en la terraza del ADEIT (Fundación Formación Empresa de la Universidad), al coincidir el 28 de septiembre, fecha inicialmente prevista, con el fin de semana de las elecciones de las Cortes de Honor, acto en el que el que participan las dos candidatas de la comisión, Loreto de la Asunción y Laura Fontes.
El encuentro de Falleras Mayores se celebró con una merienda en el casal de la falla y acudieron 31 Falleras Mayores de la historia de la comisión siendo la más antigua la del año 1954.
El acto tenía como objetivos el reconocimiento por parte de la comisión a todas y cada una de las FM por haber representado a la comisión, recopilar documentación aportada por las propias falleras para complementar el libro conmemorativo que se está realizando, tener un punto de encuentro donde recordar y compartir sus experiencias como falleras mayores y que conocieran de primera mano los actos conmemorativos del 150 aniversario.
El encuentro fue dinamizado con una rueda de preguntas que contestaban las FM de distintas generaciones y que permitía ver la evolución de distintos aspectos de la fiesta y lo que rodea a la figura de la FM.
Así, pudimos comprobar cómo ha variado el número de trajes que se hacían las FM o cómo ha evolucionado el traje de valenciana que se pudo comprobar de primera mano al traer la FM del 1959 su traje, peinetas y aderezo de FM. También cómo se hacían los nombramientos en distintas generaciones y cuándo empezaron a llevarse ninots las FM.
Así mismo la Fallera Mayor de 1954 describió su falla y comentó que por la lluvia se cayó y debieron colgarla con unos cables, por lo que la llamaron la falla “dels penjats”.
Las falleras más antiguas fueron de los años 50 y 60 Empar Soler i Giner (1954) Mercedes Llacer Lloris (1956) , Fineta Miralles Tadeo (1959), Carmen Llopis Benedito (1963) y Manolita Ortiz Vicente (1967).
LA FALLA CELEBRA SU 150 ANIVERSARIO CON UN CARRUSEL DE ACTOS
• La comisión presentará el programa completo de actividades en un gran acto que tendrá lugar el próximo 28 de septiembre.
• A lo largo de su historia ha logrado seis primeros premios de especial y ha contado con falleros de honor ilustres como Rocío Jurado, quien desfiló en la Ofrenda junto Rociíto.
• El monumento de Santaeulalia estará finalmente en 1ªB con una mayor dotación presupuestaria que en las pasadas fiestas.
La falla Plaza Doctor Collado ultima un ambicioso programa de actos con motivo de los 150 años que se cumplirán en 2019 desde la primera falla documentada que se plantó en la demarcación.
Todo el plan de actividades se presentará en un gran evento que tendrá lugar el próximo 28 de septiembre al que se invitará a todo el mundo fallero, así como los representantes políticos y de la sociedad civil de València y de la Comunitat Valenciana en el que además se hará un repaso de la historia y de la evolución de la falla vinculada al barrio y al conjunto de la ciudad.
Además, entre los actos que se están preparando destacan la publicación de un libro conmemorativo del 150 aniversario, una dansà popular en la plaza Doctor Collado con participación de las Falleras Mayores de València y varios conciertos, entre ellos, uno a beneficio de Cáritas en el Palau de la Música que tendrá lugar el próximo 13 de enero.
Como ya informó la comisión, para este año tan especial se ha confiado los monumentos para las próximas Fallas a unos artistas de reconocida trayectoria y gran prestigio como los hermanos Santaeulalia (Santaeulalia Tematización S. L.) y Ricard Balanzá. Finalmente, la falla grande se mantendrá en 1ª B con un incremento presupuestario del 6,6%, pasando de 30.000 a 32.000 euros, mientras en el caso de la infantil se mantendrá el incremento presupuestario aprobado para las pasadas fiestas, por lo que volverá a repetir en la sección 4a.
Seis premios de especial
La falla Plaza Doctor Collado tiene una dilatada historia, como demuestran los documentos que fechan su existencia desde 1869, aunque no fue hasta el año 1911 cuando se bautizó con el nombre de Falla Plaza Doctor Collado, pues anteriormente esta plaza había recibido otras denominaciones y, además, la falla se plantaba en diferentes calles del barrio cada año. Es una de las más antiguas fallas de la ciudad, ostentando el número 3 del censo en el Registro Oficial de Junta Central Fallera. En 2019 se celebra el 150 aniversario de la plantà de la primera falla de la que tenemos constancia. Desde el principio, la comisión ha tenido un compromiso con la calidad de la falla destinando, dentro de las posibilidades de cada época, una cantidad de dinero suficiente por intentar garantizar el mejor monumento. Así, hasta en seis ocasiones se alzó con el primer premio de la máxima categoría, en concreto en los siguientes años y con los siguientes artistas:
• 1917 con el lema “Su majestad la peseta”. Artista: Amadeo Desfilis.
• 1921 lema ” El municipio i els fematers”. Artista: Regino Más – Guillot.
• 1951 lema “Espejo de la verdad”. Artista: Hermanos Fontilles.
• 1953 lema “La rosa de los vientos”. Artista: Hermanos Fontilles.
• 1960 lema “La fama”. Artista: Salvador Debón.
• 1969 lema: “La primavera”. Artista: Salvador Debón.
Falleros ilustres y curiosidades
Otras fallas no lograron el máximo galardón, incluso alguna quedó descalificada del concurso por ‘indecorosa’ al incorporar figuras de mujeres desnudas, pero todas obtuvieron un reconocimiento popular extraordinario, con fallas que pasarán a la historia, tal y como ocurrió en 1912 con ‘La Margot’ del artista Pedro Guillem, que retrató a muchas personalidades de la alta sociedad valenciana en el famoso salón Novedades, con una crítica que se adelantó a su época causando gran expectación y revuelo, hasta el punto ser censurada obligando a tapar los ninots reconocibles de varios de estos personajes.
Otra anécdota destacada la protagonizó la protagonizó ‘la más grande’, la artista Rocío Jurado quien desfiló en la Ofrenda del año 1982 junto a su hija Rociíto como fallera de honor de la falla Plaza Doctor Collado. Tras su fallecimiento, la comisión dedicó la falla del año 2008 en la que el busto de la cantante fue el cuerpo central del monumento, bajo el lema ‘La más grande’.
DIJOUS, 14 MARÇ
A les 17:30 hores, la comissió infantil anirà al Museu de les Ciencies a replegar ninot infantil. A continuació, farem un passacarrer per tot el barri. Després, sopar de la plantà infantil al que ens convidarà la nostra Fallera Major Infantil Sofía.
Per a finalitzar el dia, tots anirem a la nostra plaça per a plantar la falla infantil que ha fet el nostre artista Ricard Balanzá i Martínez.
DIVENDRES, 15 MARÇ
A les 10:00 hores, junt a la falla, popular esmorçar faller per als membres de la comissió que ho desitgen.
A les 11:00 hores, “Cantajuegos” per a la comissió infantil.
A les 11:30 hores, “Batalla del Merengue” patrocinada pel “Horno Alfonso Martínez” per a la comissió infantil.
A las 14:30 hores, dinar de germanor fallera al nostre casal baix la modalitat de casdascú el seu.
A les 18:00 hores, “GYMCANA FALLERA” per als infantils de la comissió.
A les 19:30 hores, el nostre president infantil, Pepo, convidarà a berenar a la comissió infantil.
A les 20:00 hores, replegarem en l’Exposició del Ninot, el ninot gran.
A les 21:30 hores, la nostra Fallera Major, Marina, convidarà al sopar de la plantà a la comissió major.
A les 24:00 hores, anirem a la plaça per ajudar a plantar la falla gran, obra de Santaelalia Tematización SL.
DISSABTE, 16 MARÇ
A les 10:00 hores, junt a la falla, popular esmorçar faller per als membres de la comissió que ho desitgen.
A les 12:00 hores, Concurs de Dibuix patrocinat pel “Bar el Kiosco” per a la comissió infantil. Les categories seran 0-3 anys, 4-6 anys, 7-9 anys, 10-12 anys.
A la mateixa hora, Concurs de Graffiti patrocinat per “Óptica Centro” per als majors de 12 anys de la comissió infantil.
A les 14:00 hores, Dinar de germanor al nostre casal.
A les 16:30 hores, la comissió infantil acompanyarà a Pepo i Sofía a replegar els premis infantils de falla i llibret. En este acte, ens acompanyarà la Xaranga El Poal. Després de replegar els “palets” farem un pasacarrer per tot el barri. A continuació, la nostra fallera major infantil, Sofía, convidarà a berenar a la comissió infantil.
A les 21:30 hores, es celebrarà en el nostre casal sopar de homens i dones. A les 24:00 hores, a la nostra plaça hi haurà Disco Mòbil.
DIUMENGE, 17 MARÇ
A les 10:00 hores, junt a la falla, popular esmorçar faller per als membres de la comissió que ho desitgen.
A les 11:00 hores, tota la comissió major acompanyarà a Tono i Marina, a replegar els premis de falla i llibret. En este acte, ens acompanyarà la Xaranga El Poal. En tornar de replegar els premis, farem un passacarrer per tot el barri.
A les 14:30 hores dinar de germanor fallera al nostre casal baix la modalitat de casdascú el seu.
A les 21:00 hores, concentració en el nostre casal per anar a l’Ofrena de fl a la Mare de Déu acompanyant a la nostres Falleres Majors. A l’acte ens acompanyarà la Xaranga El Poal.
A les 24:00 hores, a la nostra plaça hi haurà Disco Mòbil.
DILLUNS, 18 MARÇ
A les 10:00 hores, junt a la falla, popular esmorçar faller per als membres de la comissió que ho desitgen.
A les 12:00 hores les comissións amigues de L’Agrupació La Seu La Xerea El Mercat vindrán a la nostra demarcació per a rebre l’Insignia conmemorativa del 150 aniversari.
A las 14:30 hores, dinar de germanor fallera al nostre casal. Després de dinar, es farà un campionat exprés de Truc i Parxís.
A les 18:00 hores, Concurs infantil de disfresses patrocinat per “Paellasdelmercadocentral.com”. Les categories serán: Individual, Parella, Grup i un premi especial d’Ingeni i Gràcia. Tots els participants tindran premi.
A continuació, la nostra fallera major infantil, Sofía, convidarà a berenar a la comissió infantil.
A les 21:30 hores, es celebrarà la festa del 150 Aniversari amb un sopar molt especial i festiu.
A les 24:00 hores, a la nostra plaça verbena a càrrec del grup TRANCE.
Quan finalitze anirem al nostre casal a prendre una torraeta de “brochetes” de SANT JOSEP.
DIMARTS, 19 MARÇ
A les 8:00 hores, acompanyats per la Xaranga El Poal, despertà del veïnat i de les les nostres Falleres Majors Sofía i Marina. A continuació, en agraïment ens convidaran a desdejunar al nostre casal.
A les 11:00 hores, celebrarem el dia de SANT JOSEP acudint en tratge regional a la solemne missa, que com es tradicional es farà a l’ESGLÉSIA DE LA COMPANYIA DE JESÚS.
A continuació, passacarrer pel nostre barri.
A les 14:30 hores, tradicional dinar de SANT JOSEP, felicitant a tots els Peps i Pepetes. A les 18:00 hores, a la nostra plaça Play Backs.
Seguidament, Marina convidarà a berenar a tota la comissió infantil.
Quan finalitze, PASSACARRER FRIKI, on l’única norma a complir es passar-ho bé.
A les 21:00 hores, Pepo i Sofía li botaran foc a la metxa que iniciarà la “cremà” de la falla infantil.
A les 22:00 hores, Al nostre casal sopar per a la comissió major.
A partir de les 24:00 hores, la nostra Fallera Major, Marina, botarà foc a la metxa que donarà pas a la cremà major.
La comissió espera la vostra grata presència en la nostra barraca i desitja a tots molt bones festes falleres.
AVISOS
– Motivat pels possibles canvis d’última hora, es col·locarà en el casal el programa diari d’actes.
– L’hora d’eixida per acudir a l’Ofrena de Flors, es totalment rigorosa.
– La comissió té el dret d´anular, canviar o afegir els actes referits a aquest programa.
– Si per a la protecció de la nostra “cremà” acudeix una dotació de bombers, començarà a l’hora que ells estipulen i facen acte de presència.